Dnia 28.03.2017 odbył się wyjazd uczniów klas : II TKŻ, II TAR, III TKW, III TAŻ i IV TWŻ do Teatru im. Juliusza Osterwy na sztukę pt. ,, Wesele” w reżyserii Agaty Biziuk.
W wycieczce, ku miłemu zaskoczeniu nauczycieli jak i uczniów , wzięła udział spora liczba osób. Autorzy spektaklu przenieśli akcję „Wesela” w czasy współczesne. Wykorzystali do tego scenografię, kostiumy, muzykę i światło. Nie było jednak ingerencji w sam styl języka Stanisława Wyspiańskiego.
Każda scena sztuki była pokazana w niezwykle oryginalny sposób, przez co, każdy z zaciekawieniem przyglądał się występom aktorów. Oglądaliśmy głównie sceny poważne, momentami też mroczne , ale nie zabrakło momentów wywołujących śmiech. Na scenie pojawiły się postaci ze świata rzeczywistego oraz zjawy.
Z pewnością inscenizacja dramatu Stanisława Wyspiańskiego podobała się każdemu i nikt nie wyszedł z teatru niezadowolony. Dla uczniów klasy czwartej była to dodatkowo powtórka przed egzaminem maturalnym.
Organizatorem wyjazdu była: p. Agnieszka Osowska.
Opiekunowie: p.Aleksandra Karczmarska, p.Janina Kucharska.
A.O.
W dniu 18.11 klasa 2R wraz z panią A. Paluszek na zaproszenie Państwa Strzeleckich miała okazję zwiedzić wzorowe gospodarstwo zajmujące się hodowlą krów mlecznych oraz uprawą ziemi. Gospodarstwo mieści się we wsi Gościmiec koło Strzelec Krajeńskich. Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się skąd pozyskać fundusze na rozwój, a także usłyszeć wiele cennych porad od doświadczonych rolników.
Rodzinie Państwa Strzeleckich serdecznie dziękuję za ciepłe przyjęcie i pyszną grochówkę :)
Agnieszka Paluszek
15.11.2016r. uczniowie drugiej klasy Technikum architektury krajobrazu w ramach jednostki modułowej Szkółkarstwo roślin ozdobnych wyjechali do Szkółki roślin ozdobnych w Santocku prowadzonej przez pana Brunona Bieleckiego.
Uczniowie zapoznali się z zasadami doboru gatunków i odmian roślin ozdobnych polecanych do uprawy w polskich szkółkach.
Ponadto uczestnicy wyjazdu mieli okazję zapoznać się z funkcjonowaniem i organizacją szkółki roślin ozdobnych, a na zakończenie obejrzeli przykładowo zrealizowane aranżacje ogrodów i terenów zieleni oraz otrzymali drobne upominki.
Dnia 17 października uczniowie naszej szkoły udali się do gorzowskiego kina na film pt. „Wołyń”. Ekranizacja ukazująca niechlubny rozdział historii polsko-ukraińskiej. Wołyń jest filmem poruszającym, pomimo dość drastycznych scen, wzrusza. Tragizm w ujęciu Smarzowskiego jest przestrogą przed wszystkim co okropne i okrutne. Ukazany nacjonalizm to rodzaj fanatyzmu rodzącego nienawiść i wrogość. To piękny, choć bardzo trudny film….
Ostatnim akcentem tegorocznej edycji Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w szkole była wizyta klasy 2 TKŻ w Młynie Państwa Regent w Przytocznej.
Młyn w ostatnich latach przeszedł gruntowną modernizację i dzięki temu dalej pracuje metodami tradycyjnymi. Miesięcznie może przetworzyć 6 ton różnych gatunków zboża. Uzyskana mąka jest mąką najwyższej jakości z pierwszego mielenia, nie zawiera polepszaczy i posiada specyfikację jakościową.
Młyn Regent jest firmą rodzinną, a wszystko to co zmieli można kupić na miejscu.
Opiekunami grupy byli mgr inż. Kinga Gniady oraz mgr inż. Krzysztof Przybyła, nauczyciele przedmiotów zawodowych.
02 września 2016 r. uczniowie klasy drugiej technikum architektury krajobrazu: Natalia Kniat, Mateusz Brożyński, Maja Plutowska, Justyna Jędrzejczak i Amelia Rajczakowska pod opieką p. Martyny Rodziewicz udali się na pieszą wycieczkę dydaktyczną do pobliskiego Parku Narodowego „Ujście Warty” w ramach realizacji tematów z jednostki modułowej: podstawy projektowania obiektów architektury krajobrazu. Uczniowie poznawali cechy krajobrazu naturalnego oraz sposoby jego ochrony. Spacer kładką „Olszynki” był przypomnieniem informacji o występujących na tym terenie zbiorowiskach roślinnych takich jak: olsy porzeczkowe, szuwary, roślinność zbiorowisk wodnych oraz poznaniem innych „mieszkańców” Parku – tj. zwierząt i grzybów. Spacer zakończyła wspinaczka na wieżę widokową skąd rozpościera się piękny widok na rozlewiska rzeki Warty. Słoneczna tego dnia pogoda pozwoliła nam spokojnie spacerować wszystkimi wytyczonymi szlakami.
M. Rodziewicz
W dniu 1 czerwca 2016 r. chętni uczniowie naszej szkoły wybrali się na wycieczkę rowerową. Celem był fort Sarbinowo, a dotarliśmy tam jadąc na Kamień Wielki, następnie przez Krześnicę i Młyniska. Po zwiedzeniu fortu wracaliśmy przez Woodstock, Dąbroszyn do szkoły. Trasa w całości liczyła ok. 25km i w pierwszej części wiodła drogami polnymi i leśnymi, a powrót przebiegał ścieżką rowerową.
Kilka słów o pogodzie. Prognozy na Dzień Dziecka nie były zachęcające, ale dla chętnych ciężkie, wiszące chmury nie stanowiły problemu. Jadąc do fortu lekki deszczyk dał o sobie znać tuż za Kamieniem Wielkim i towarzyszył nam do celu wyprawy. Po wyjściu z bunkrów zaczęło się. Na wzniesieniu „Woodstockowym” deszcz przeszkadzał nam zjeżdżać z góry, hamować, a Albertowi to chyba nawet pomógł przebić obie opony w jego kolarzówce. Ulewa towarzyszyła nam jeszcze podczas zjazdu z górki dąbroszyńskiej by zelżeć przed samą szkołą. Przemoknięci doszczętnie wróciliśmy szczęśliwie do szkoły.
Po południu rozpogodziło się, a dzień następny przywitał wszystkich słońcem. Ale Dzień Dziecka jest tylko raz w roku i to 1 czerwca. Wycieczkę zorganizowali i przeprowadzili p. Wioletta Czerwinska i p.Roman Czernecki, a
lista twardzieli przedstawia się nastepujaco: Cichała Paulina, Grocholska Katarzyna, Umecka Kamila, Krajewska Milena, Kniat Natalia, Kopka Iga, Jaster Przemysław, Kacprzak Albert, Nazwalski Bartłomiej, Woskolej Dawid, Pietras Patryk, Kaszyński Andrzej, Filipowicz Mateusz, Brożyński Mateusz, Juruć Maciej.
Za rok jedziemy ? A może na trzy dni ?
Dnia 31.03.2016 r. uczniowie klas I TAR i I TKŻ pod opieką p. A. Karczmarskiej i p. A. Osowskiej wybrali się do Teatru im. J. Osterwy w Gorzowie Wlkp. na spektakl pt. "Moralność pani Dulskiej" G.Zapolskiej.
Sztuka utrzymana w humorystycznym i zabawnym tonie, zrobiła ogromne wrażenie na uczniach i skłoniła ich do refleksji na temat obłudy i dwulicowości.
Wyjazd zaliczamy do udanych i na pewno jeszcze nie raz odwiedzimy to miejsce.
A.O.
Dnia 22 marca 2016 r. w ramach jednostek modułowych: „Planowanie i nadzorowanie produkcji gastronomicznej” oraz „Oceniania sposobu żywienia”uczennice kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych brały udział w warsztatach organizowanych przez Instytut Zarządzania i Inżynierii Rolnej w Kalsku PWSZ w Sulechowie. Tematyka warsztatów było :”Oznaczanie witaminy C w organizmie i produktach spożywczych”. Ponadto młodzież miała okazję zwiedzić Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku, który posiada nowoczesne laboratoria, pracownie tematyczne, wyposażone odpowiednio do prowadzenia w nich zajęć dydaktycznych. Miedzy innymi z technologi żywności i żywienia człowieka.
Wycieczka ta, to kolejny bagaż doświadczeń, który wzbogacił wiedzę na wybranym kierunku kształcenia.
W. Czerwińska
25 lutego 2016 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wyjeździe dydaktycznym do Poznania na Ogólnopolskie Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu „Gardenia”. W ramach wycieczki uczestnicy mieli możliwość wysłuchania ciekawych prelekcji i wykładów oraz zapoznania się z bogatą ofertą targową dotyczącą nowych gatunków i odmian roślin ozdobnych proponowanych przez szkółkarzy, nowych trendów w architekturze krajobrazu, florystyce oraz mechanizacji prac przy zakładaniu i pielęgnacji terenów zieleni. Dodatkową atrakcją było zwiedzanie ekspozycji Palmiarni Poznańskiej.
Wycieczka wzbogaciła proces dydaktyczny uczniów biorących w niej udział.
Wyjazd do Poznania zorganizował mgr inż. Krzysztof Przybyła – nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu architektury krajobrazu.
W ramach realizacji zagadnień z jednostek modułowych Kursu R3 słuchacze szkoły zaocznej oraz klasa IITA, wybrała się do gospodarstw rolnych: państwa Hładkich w Kamieniu Wielkim, państwa Koncik w Laskach Lubuskich oraz państwa Baran w Gralewie. Są to gospodarstwa rodzinne. Uczestnicy wycieczki byli pod wrażeniem parku maszynowego gospodarstw.
Młodzież bardzo chętnie wraz z opiekunami skorzystała z prowadzenia lub przejazdu ciągnikiem w gospodarstwie Michała Hładkiego. Bardzo dziękujemy za możliwość zapoznania z funkcjonowaniem państwa gospodarstw. Państwu Baran dziękujemy za smaczny poczęstunek. Mamy nadzieję na dalszą współpracę z gospodarzami.
Agnieszka Paluszek i Ewa Kaniowska
Młodzież naszej szkoły uczestniczyła w wycieczce dydaktycznej do Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Zapoznaliśmy się z bazą dydaktyczną oraz ofertą edukacyjną uczelni. Uczniowie wzięli udział w ćwiczeniach : produkcji masła smakowego i lodów, wypieku pieczywa oraz w wykładzie na temat toksyczności surowców roślinnych. Oczywiście odbyła się degustacja wyprodukowanych produktów. Zwiedziliśmy halę maszyn wydziału mechanizacji rolnictwa. Bardzo dziękuję pani dr inż. Annie Mituniewicz- Małek za zorganizowanie zajęć na uczelni w Zakładzie Technologii Mleczarskiej Przechowalnictwa Żywności. Składam podziękowania pani prodziekan Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa dr hab. inż. Agacie Witczak za przeprowadzony wykład. Dziękuję pani dr hab. inż. Izabeli Dmytrów i dr inż. Robertowi Iwańskiemu za przeprowadzenie ciekawych ćwiczeń. Panu dr hab. Inż. Adamowi Koniuszy kierownikowi Katedry Inżynierii Systemów Agrotechnicznych dziękuję za umożliwienie wejścia i zapoznania z halą maszyn . Mam nadzieję, że jeszcze odwiedzimy gościnny ZUT w Szczecinie.
Dla mnie dodatkowo była to okazja do odwiedzenia i krótkiej rozmowy z moimi wykładowcami z wydziału rolnego dawnej Akademii Rolniczej; panem prof. dr hab. Inż. Stanisławem Dzienią i panem dr inż. Markiem Burym.
Po zajęciach na uczelni przeszliśmy się spacerkiem po pięknych Jasnych Błoniach, byliśmy na Wałach Chrobrego. Późnym wieczorem zmęczeni ale bardzo zadowoleni wróciliśmy szczęśliwie do Kamienia Małego.
Dziękuję pani Agnieszce Paluszek za opiekę i pomoc w zorganizowaniu wycieczki oraz pani Bożenie Ożga za opiekę nad młodzieżą.
Ewa Kaniowska
W dniach 9-13 października br. 13 uczniów Naszej szkoły wzięło udział w wycieczce do przepięknej Italii.
W planie wycieczki znalazł się Rzym ze swoimi największymi atrakcjami, Watykan oraz wzgórze Monte Cassino z Opactwem i cmentarzem wojskowym.
Piękna, słoneczna pogoda sprzyjała zwiedzaniu najważniejszych zabytków Rzymu: Forum Romanum, Koloseum, Plac Hiszpański, Schody Hiszpańskie, Kapitol, Plac Wenecji, Fontannę di Trevi.
W Watykanie braliśmy udział w audiencji papieskiej na Placu św. Piotra oraz zwiedzaliśmy Bazylikę św. Piotra. Złożyliśmy kwiaty przy grobie wielkiego Polaka – papieża Jana Pawła II. Odwiedziliśmy Bazylikę Pontyfikalną św. Jana na Loteranie i weszliśmy na kopułę Bazyliki św. Piotra.
Humory wszystkim dopisywały, widoki zachwycały, a wspomnienia na zawsze pozostaną z nami.
K. Przybyła
20 października 2015 roku, uczniowie Technikum Żywienia Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym, w ramach obchodów Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w szkole, odwiedzili Piekarnię Państwa Wojtkowiak w Bogdańcu. Właściciel piekarni opowiedział Nam szczegółowo, jak wygląda proces technologiczny produkcji chleba. Uczestniczyliśmy w przygotowaniu zakwasu na chleb, wyrabianiu ciasta, formowaniu bochenków, smarowaniu, naklejaniu naklejek i wkładaniu chleba do pieca. Chętni uczniowie kulali pączki, pomagali przygotować rogale, ważyli ciasto na chleb, wypiekali kulki serowe i pakowali pieczywo. Atmosfera w piekarni była bardzo gorąca. Piekarze, misę z 400 kg ciasta, zamieniają w 40 minut, w 800 bochenków chleba. Uczniowie zobaczyli też, jak w rzeczywistości wygląda prowadzenie firmy według Systemu Zapewnienia Jakości HACCP. Serdecznie dziękujemy panu Leszkowi Wojtkowiakowi za wspaniałą lekcją oraz za umożliwienie nam uczestnictwa w pełnym procesie produkcji chleba.
W dniu 15 października 2015 r w ramach realizacji programu nauczania jednostki modułowej -"Sporządzanie napojów i potraw", została zorganizowana wycieczka dydaktyczna do gospodarstwa rolno -agroturystycznego w Lubiechni Wielkiej, gdzie właścicielką jest pani Grażyna Dereń. Uczestnikami tej wyprawy byli uczniowie klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami. Celem tej wycieczki był udział w warsztatach pt. "Od prosiaka do schabu słubickiego". Młodzież miała możliwość wysłuchania sposobu przyrządzania takiego schabu, a następnie jego wykonania. Atmosfera była bardzo rodzinna, nie obyło się bez degustacji już upieczonego schabu i biesiadowania przy wspólnym stole, a także wręczeniu upominków ufundowanych przez Agencję Rynku Rolnego Terenowego Oddziału w Gorzowie Wlkp.
Serdecznie dziękujemy pani Grażynie Dereń i pracownikom Agencji Rynku Rolnegoza stworzenia "żywej lekcji" przyrządzania schabu i umożliwienie uczestnictwa w warsztatach.
Wioletta Czerwińska
Dnia 01.10.2015 r. uczniowie klasy II TA uczestniczyli w wykopkach w gospodarstwie indywidualnym, a w piątek 2 października zwiedzali potężne gospodarstwo rolne, w którym uprawia się 300 ha ziemniaków . Obszar całego gospodarstwa to 1200 ha UR. Pan Johan Adriaan van Wijgerden – prezes wraz z synem poświęcili nam dużo czasu i oprowadzili nas po ogromnych halach. W pierwszej następuje rozładunek 20 tonowych przyczep, mycie, polerowanie sortowanie urządzeniem optycznym i konfekcjonowanie w worki, siatki różnej wagi i koloru w zależności od odbiorcy ( sieci sklepów) . Następne hale to przechowalnie : na ziemniaki w skrzyniopaletach i luzem . Corocznie przedsiębiorstwo Holstar oferuje ok. 15 000 ton ziemniaków jadalnych . Mogliśmy zobaczyć jak wygląda załadunek ziemniaków luzem do magazynu oraz napełnianie skrzyniopalet. W kolejnej hali przechowuje ziemniaki na sadzeniaki ( 1/3 zakupuje kwalifikowane; 2/3 areału obsadza własnymi). Posiada też automaty do obierania i pakowania próżniowo ziemniaków, dla dużych restauracji , stołówek . Chętnie oprowadził po swoim parku maszyn ( agregaty uprawowe, ciągniki , kombajny zbożowe). Ostatnim punktem wycieczki był wyjazd na pole , gdzie pracował kombajn ziemniaczany. Poruszając się równolegle z pracującym sprzętem mogliśmy obserwować kombajn ziemniaczany w pracy.
Ciekawostka: Pan prezes ( Holender ) rozpoczynając działalność rolniczą w Polsce zainwestował w budowę 13 km rurociągów i deszczowni ( widzieliśmy ją !!!) i zbiera 45 do 50 ton ziemniaków z hektara a prywatnie jest miłośnikiem Pęzina pokazał nam lokalną atrakcje turystyczną – piękny zamek z parkiem.
H. Stupak
Klasa IVTA na początku września 2015 roku wzięła udział w wycieczce dydaktycznej w ramach realizacji jednostki modułowej: instytucje i organizacje związane z rolnictwem. Zapoznaliśmy się z działalnością Agencji Rynku Rolnego, Agencji Nieruchomości Rolnych, Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Stacji Meteorologicznej w Gorzowie Wlkp. W wymienionych jednostkach przygotowano krótkie prelekcje, młodzież otrzymała materiały szkoleniowe. W stacji meteorologicznej uczniowie zapoznali się z różnymi urządzeniami do pomiaru czynników atmosferycznych. Dziękuję przedstawicielom ARR, ANR, KRUS oraz Stacji Meteorologicznej w Gorzowie Wlkp. za możliwość zapoznania się z ich strukturami organizacyjnymi i zadaniami.
Dnia 12 maja 2015 r. uczniowie klas I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w wyjeździe edukacyjno –dydaktycznym na III Targi Wyposażenia Gastronomii, Sklepów i Biur w Zielonej Górze. Miejscem tarów była zielonogórska „Palmiarnia”. W ramach wycieczki uczniowie mieli możliwość przyrządzania przystawek z wędzonego łososia i szynki parmeńskiej z dodatkami kiełek rzodkiewki, rzeżuchy oraz nadzienia twarogowo-orzechowego z nutką czosnku. Prace kulinarne odbywały się pod bacznym okiem mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Nieodzownym elementem targów była degustacja przyrządzonych potraw, lodów, soków i napojów. Zostały przedstawione młodzieży ciekawe informacje na temat sposobu przyrządzania , doprawiania i eksponowania potraw, deserów, soków warzywno –owocowych. Uczniowie zapoznali się także z bogatą ofertą targową dotyczącą wyposażenia zakładów gastronomicznych oraz poznali podstawy projektowania technologii gastronomicznej. Wyjazd okazał się udany. Młodzi ludzie wrócili bogatsi o nowe doświadczenia, które będą mogli wykorzystać w życiu codziennym jak i zawodowym.
W. Czerwińska
K. Tyrpa
Dnia 30 kwietnia 2015 r. klasy: I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami uczestniczyły w wycieczce edukacyjnej w Browarze w Witnicy. Celem tej wycieczki było zapoznanie młodzieży z nowoczesną technologią i linią technologiczną ( warzelnia, fermentownia, leżakownia, filtracja, pasteryzacja i rozlewnia) piwa.
Ponadto młodzieży została przedstawiona historia browarnictwa na ziemi lubuskiej oraz zwiedzanie „Lubuskiego Muzeum Browarnictwa”, w którym gromadzone są różnego rodzaju przedmioty związane z historią browarnictwa.
Zakończeniem i dodatkową atrakcją dla odwiedzających była degustacja napoju bezalkoholowego – kwasu chlebowego i podpiwka.
W.Cz.
29.10.2014 r. klasa III TK wraz z wychowawcą uczestniczyła w wyjeździe do Młyna Gospodarczego w Słońsku, w ramach obchodów ogólnopolskiego Tygodnia Chleba i zdrowego stylu życia.
Podczas wizyty mogliśmy poznać historię młyna liczącego ok. 120 lat, zasady działania turbiny wodnej, którą jest napędzany [wciąż aktywna], zasady pracy w młynie oraz zobaczyć ponad stuletnią wagę samoczynną z dozownikiem, która waży z dokładnością do 2‰ [działa po dziś dzień, bez żadnych napraw]. Młyn, jak się okazało jest jedynym budynkiem w Słońsku, na którym zachowana jest dawna nazwa Słońska – Sonnenburg.
Gdy już zwiedziliśmy młyn, udaliśmy się na przechadzkę po Słońsku. Dzięki uprzejmości jednego z opiekunów młyna, poznaliśmy historię Słońska, miejsca, gdzie dawniej odbywały się targi [koński, bydlęcy i rybny], zobaczyliśmy kościół zakonu Joannitów [zachowany w bardzo dobrym stanie], ruiny pałacu oraz pozostałości po jeszcze jednym młynie, w którym do dziś znajdują się unikatowe urządzenia młyńskie m.in. drewniany system napędowy oraz kamienne żarna.
Zakończeniem ciekawego wyjazdu było ognisko i pieczenie kiełbasek przy szumie rzeki Lenki dającej wodę na młyn.
Martyna Rodziewicz
W dniu 06.06.2014 r chętni uczniowie naszej szkoły wybrali się wraz z opiekunami – p. Wioletą Czerwińską i p. Romanem Czerneckim na wycieczkę rowerową. Trasa wycieczki wiodła przez Krześniczkę, Dąbroszyn, Warniki i wałem przez Park Narodowy ,,Ujście Warty” do szkoły.
W Krześniczce zwiedziliśmy bunkier z czasów, gdy powstawała Twierdza Kostrzyn. Dąbroszyn ukazał nam piękno parku pałacowego wraz z pomnikiem Wiktorii, świątynią Cecylii, ruinami mostu, zabudowaniami folwarcznymi, pałacem i kościołem. W Warnikach podziwialiśmy budynek przepompowni, zwiedzaliśmy skansen-pasiekę i delektowaliśmy się kiełbaskami z ogniska. Jazda wałem prowadziła nas przez Park Narodowy ,,Ujście Warty” aż do szkoły.
Dystans wycieczki to 25 km, czas trwania od 8.50 do 13.00. Humory dopisywały a i poranna pogoda uległa poprawie. Zapraszamy chętnych i odważnych do pokonywania dystansów rowerowych w przyszłym roku.
Wycieczka nasza została zgłoszona do ogólnopolskiej akcji ,,Polska na rowery”, do której chcemy przyłączać się w kolejnych latach.
Roman Czernecki
24 września 2013 roku klasa 2 TK wraz z Panią Ewą Kaniowską wyruszyła na wycieczkę do Szkółki Drzew i Krzewów Ozdobnych ''Abies'' w Deszcznie.
Szkółka zajmuję powierzchnię 9,65 hektara i jest to rodzinny interes założony w 1997 roku. Firma produkuje rocznie ok 300 000 roślin z własnego materiału mnożeniowego z ponad 220 taksonomi iglastych i 150 liściastych.
Po szkółce oprowadził nas Pan Mirosław Czyrwony, tłumacząc podstawy funkcjonowania szkółki. Opowiedział o pasji jaką dla niego jest praca przy roślinach, a także o stopniowym rozwijaniu się jego firmy. Z pełnym zaangażowaniem słuchaliśmy i podziwialiśmy ...
Choć firma jest nastawiona głównie na produkcję iglaków (odmian sosen, świerków, jodeł), to w ich ofercie można znaleźć drzewa alejowe, różaneczniki, borówkę amerykańską, a nawet formowane drzewka do ogrodów japońskich.
Pan Mirosław zdradził nam kilka sekretów udanej hodowli roślin. Kluczowym aspektem okazał się torf, importowany aż z Litwy. Dzięki temu, podłoża są bardziej wilgotne i łatwiej chłoną wodę w początkowej fazie uprawy.
Wycieczka bardzo podobała się naszej klasie, jesteśmy bogatsi o wiedzę z zakresu szkółkarstwa.
WYCIECZKA ROWEROWA 1 TA
10-12.06.2013 r.
OGÓLNOPOLSKIE TARGI OGRODNICTWA
I ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU „GARDENIA”
W POZNANIU
WYCIECZKA EDUKACYJNA
WARSZTATY – TRUDNE TEMATY
Dnia 27.11.2012 roku klasy 2 Ta i 2 Tk pod opieką p. A. Osowskiej i p. M. Wojewody udały się na wycieczkę edukacyjną do Miejskiego Ośrodka Sztuki w Gorzowie Wlkp. na warsztaty – ,,Trudne tematy’’.
Zajęcia rozpoczęły się projekcją belgijskiego filmu pt. ''Hasta la vista'' w reżyserii Geoffrey'a Enthovena. Wyświetlona komedia poza atrakcyjną formą ukazała problemy młodych ludzi, tj. przezwyciężanie trudności, realizacja marzeń, walka z ograniczeniami ciała, czy przyjaźń.
Następnie młodzież wzięła udział w warsztatach poprowadzonych przez panią socjolog Dorotę Maciejewską. Na spotkaniu młodzi ludzie mogli wyrazić własne poglądy, poszerzyć świadomość uczuć, uwrażliwić na współczesne problemy oraz nauczyć się jak sobie z nimi radzić, Zajęcia uświadomiły młodym ludziom, że film jest nie tylko formą spędzania wolnego czasu, ale także stanowi punkt wyjścia do dyskusji na różne tematy.
Wyjazd okazał się bardzo udany. Na twarzach uczniów widniało zadowolenie. Powrócili pełni wrażeń i bogatsi o nowe doświadczenia, które niewątpliwie wykorzystają w swoim życiu.
Bednary 2012 AGROSHOW
Wycieczka do muzeum
22 maja 2012 r. klasa II TA z opiekunem, wybrała się na wycieczkę edukacyjną do Gorzowa Wlkp. Pierwszym punktem naszej wyprawy było Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta przy ulicy Warszawskiej. Uczniowie z wielkim zaciekawieniem zwiedzali dawną willę miejscowego fabrykanta, Gustawa Schroedera, wybudowaną w latach 1903-1904. W głównym budynku tego oddziału eksponowane są zabytki europejskiego rzemiosła artystycznego oraz wybrane dzieła dawnego malarstwa i rzeźby. Wnętrza w stylu biedermeier znajdują się w parterowych salach eklektycznej willi. Wyposażenie dostosowane do funkcji salonu, gabinetu i sypialni, stanowią głównie meble będące w przeszłości w posiadaniu mieszczaństwa i szlachty. Ekspozycję uzupełniają obrazy i grafiki z XVIII i XIX wieku oraz ceramika i wyroby cynowe.
Spacerując bulwarem gorzowskim doszliśmy do kolejnego punktu naszej wycieczki, czyli muzeum – Spichlerza. Tutaj w nowo wyremontowanych salach podziwialiśmy wystawy pamiątek historycznych Gorzowa. Mieliśmy okazję oglądać obrazy trójwymiarowe oraz wystawy malarstwa, przede wszystkim Jana Korcza jednakże wśród nich znaleźliśmy swego rodzaju perełki, którymi były obrazy Andrzeja Wajdy.
Wyjazd udany, wzbogacający uczniów w wiedzę nie tylko z historii, ale sztuki i kultury.
A.K.
WYCIECZKA SZKOLNA –jedną z metod nauczania,
czyli wyjazd do PRAGI,…
Gala Przedsiębiorców w Pałacu Prezydenckim
Udział uczniów w szkoleniu pt
„PROW 2007-2013.Informacja.
Instrumenty wsparcia”
W dniach 22-23 listopada 2011r uczniowie kl II TA wraz z opiekunami p. Agnieszką Szuszkiewicz i p. Heleną Stupak uczestniczyli w szkoleniu pt. „PROW 2007-2013. Informacja. Instrumenty wsparcia”, które zostało zorganizowane w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tematyka szkolenia obejmowała działania rolnośrodowiskowe, rolnictwo ekologiczne i zasady przyznawania płatności bezpośrednich w Polsce. Szczególnie interesujący był wykład na temat zasad rejestracji i ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Nieodłącznym elementem każdej wycieczki jest zwiedzanie. My przy okazji zwiedziliśmy Kościół św. Anny, Stare Miasto, Złote Tarasy, Pałac Kultury i Nauki, a nim Kino 3D, w którym po kolacji obejrzeliśmy film.
Wyjazd zaliczyliśmy do udanych: wykłady prowadzone przez fachowców były interesujące, stolica Polski bliższa, bo poznana , a integracja w klasie pełniejsza. Przybyło nam wiedzy, ale również chęci do brania udziału w podobnych przedsięwzięciach.
Światowy Dzień Przedsiębiorczości
Piknik Edukacyjny szkół rolniczych – 2011-
„Promujemy PROW 2007-2013
w szkołach rolniczych
prowadzonych przez Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi”.